Łosoś jest rybą wyjątkową, nie tylko ze względu na smak, ale na jego bezcenne wartości odżywcze. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z wymienionych pierwiastków jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, drugi zaś korzystnie działa na układ krążenia. Słynne kwasy omega-3 redukują natomiast poziom cholesterolu we krwi, wspomagają działanie serca i mózgu. Niekwestionowaną zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B, które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią.
Dzisiaj przepis na niezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :)
Składniki:
- filet z łososia
- suszony koperek
- sól ziołowa
- pieprz czarny lub cytrynowy
- papryka słodka
- troszeczkę papryki cayenne ( chili)
- troszeczkę carry
- suszony majeranek
Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą, z marchewką i groszkiem lub fasolką, pełna dowolność. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz