środa, 3 sierpnia 2016

Klasyczne naleśniki


Kto lubi naleśniki? Oj, większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub  twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść.



Składniki:
(dla 4 osób)

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste, nie zbyt rzadkie, oczywiście w razie potrzeby można dodać mąkę lub wodę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną ilością oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki podczas smażenia

                                      
Smacznego! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design