Kto lubi naleśniki? Oj, większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść.
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 małe jajka lub jedno duże
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste, nie zbyt rzadkie, oczywiście w razie potrzeby można dodać mąkę lub wodę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną ilością oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki podczas smażenia
Smacznego! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz