czwartek, 1 września 2016

Spaghetti ze świeżych pomidorów


Pyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti.  
Składniki:
(dla 5 osób)

  • 500 gram makaronu spaghetti 
  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 
  • 800 gram świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki carry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • cukier, sól, pieprz
  • lekko kopiasta łyżka mąki
  • pół szklanki wody
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund. Mięso dorzucamy do cebuli i smażymy 20 minut, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się nie przypaliło, mieszając co jakiś czas. W czasie, gdy mięso się smaży, parzymy pomidory – nacinamy krzyż na ich dolnej części i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach wylewamy wrzątek i przelewamy zimną wodą. Obieramy skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie – i tak rozpadną się podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. Podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry. Smażymy jeszcze chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu. Do mięsa dorzucamy pomidory i koncentrat.  Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos się zredukuje. Po tym czasie robimy zaklepkę. Łyżkę mąki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek z połową szklanki wody. Sos stawiamy z gazu, mieszamy z zaklepką i znowu stawiamy ma gaz i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, ale bez oleju. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Trochę łatwe te przepisy :')

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest bardzo fajne, po co komu trudne przepisy. :-D Fajnie blog się się powoli rozwija, oby tak dalej!

      Usuń

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design