środa, 31 sierpnia 2016

Puszyste cisto na pizze


Pyszne i  puszyste ciasto na pizze, które zawsze się udaję. Idealne z każdymi dodatkami. Dzięki drugiemu wyrastaniu jest mięciutkie.

Składniki:
- na zaczyn
  • 3 łyżki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • Szczypta cukru
- pozostałe na ciasto
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam 650)
  • 275  ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • zaczyn drożdżowy
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki drobnej soli
Przygotowanie:
Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać wodę i wsypać cukier – całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu – by drożdże zaczęły pracować (można podgrzać lekko w mikrofali, aby się nie gotowało). 
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut.
Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej niewielką ilością mąki( tak, aby ciasto nie przywarło). Miskę przykryć. Ja użyłam do tego drugiej miski o tej samej średnicy, ale można też przykryć ściereczką lub folią aluminiową. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.
Następnie ciasto odgazować – wbić w nie pięść lub nóż. Wyrobić i na oprószonym blacie rozwałkować. Przed ułożeniem ciasta blachę oczywiście należy posmarować olejem.
Ciasto odstawić jeszcze na 15-20 minut, by się napuszyło. Piec z dodatkami w 200 stopniach przez 30 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design