czwartek, 7 lipca 2016

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie z chrupiącymi ziemniaczkami


Staram się zdrowo odżywiać. Powoli przestaję robić smażone dania, a zaczynam bardzo dużo piec. Bardzo dawno nie jadłam smażonego kotleta. I jakoś nie tęsknie za nim, bo o wiele lepsza i zdrowsza jest ta pierś z kurczaka pieczona w rękawie  z ziemniaczkami i, np. z gotowanym brokułem. Szybkie i smaczne danie na sobotę. Przygotowuje je się krótko i samo się robi. Czego chcieć więcej :)



Składniki:
- na pierś z kurczaka

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
- na pieczone ziemniaczki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • suszony rozmaryn, tymianek, papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz - tyle ile kto lubi, u mnie wychodzi tak po 1 łyżeczce z każdego.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka:
Przyprawy wymieszać w miseczce, dodać olej i sok z cytryny, wymieszać. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić ze zbędnych błonek i podzielić na mniejsze części. Lekko rozbić, ale nie tak, jak na kotlety.
Pierś porządnie obtoczyć w marynacie i schować do lodówki na pół godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa razem z marynatą, porządnie zamknąć rękaw, położyć na blachę i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 - 45 minut.
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą. Gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, skropić je olejem, doprawić solą, zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach ( za pomocą łyżki lub rąk). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby się za mocno nie przypiekły. 
Ja taki obiadek jadłam z gotowanym brokułem, ale surówka lub jakakolwiek sałatka idealnie tu pasuje. Im więcej warzyw, tym lepiej :) Smacznego!

2 komentarze:

  1. Apetycznie to wygląda.Z przyjemnością spróbuje tego przepisu. Mam nadzieję ,że mi się uda,tak jak pani. Trafilam na ten blog zupełnie przypadkiem, ale nie żałuje . Moją pasja tez jest gotowanie ,lecz jestem początkująca . Mam nadzieję ,że wiele się od pani nauczę. Powodzenia w prowadzeniu tego niesamowitego bloga oraz życzę dalszych sukcesów. Pozdrawiam :) Panna Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za tak ciepłe słowa. Pozdrawiam bardzo serdecznie ;)

      Usuń

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design