poniedziałek, 11 lipca 2016

Kluski łyżką kładzione


Uwielbiam te kluski! U mnie od zawsze to kluski łyżką ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a smakują wyśmienicie. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, np. mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna dowolność, a jak szybko je się przygotowuje.

Składniki:
(dla trzech osób, jedzone osobno, nie do zupy)

  • 400g mąki pszennej 
  • szklanka letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko lub dwa małe
Przygotowanie:
Do miski wbijam jajko, dodaję wodę, sól i mieszam widelcem. Gdy masa jest już porządnie roztrzepana, stopniowo dodaję mąkę, mieszam, a później ubijam widelcem około 2 minuty. Zagotowuję wodę i odrobinę ją solę. A teraz wkładamy do wody ciasto na kluski. Najpierw zanurzam łyżkę do zupy w wodzie, potem nabieram kluska wielkości około 1/3 łyżki i wkładam do wody i tak aż do zużycia ciasta. Delikatnie mieszam kluski i czekam około 3 minuty od zagotowania. Podaję z czym mam ochotę, np. z masełkiem. Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design