czwartek, 28 lipca 2016

Pyszne pancakes na mleku kokosowym ze smażonym bananem polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi


Taka długa nazwa, a tak szybko to się przygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad na słodko, jak z najlepszej restauracji gotowy.

Składniki:
( na 9 placuszków dla 2 osób)

  • 125 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Ponadto:

  • 2 małe banany
  • kawałeczek masła 
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier trzcinowy i mleko kokosowe. Zmiksować na niskich obrotach na gładkie ciasto. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do czasu, gdy podrosną i się zarumienią.
Banany przekroić na pół i później wzdłuż. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż się zarumienią i będą miękkie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany położyć na naleśniki, polać czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design