środa, 20 lipca 2016

Zupka jarzynowa


Uwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania. 


Składniki:
  • 2,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 liścia selera
  • 2 liścia poru
  • opcjonalnie 1 liść lubczyku jeśli macie
  • 5 liści pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 4-5 marchewek
  • ok. pół kilograma fasolki szparagowej
  • mały kalafior
  • 2 łyżki mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki masła do zasmażki
  • pół kartonika słodkiej śmietanki 18%, takiej do kawy 250 ml
  • sól, pieprz i nawet można dodać słodką paprykę
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, ziemniaki w kosteczkę, fasolkę jeśli jest duża na trzy części kroimy lub na pół jeśli jest mała, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Do gotującej się wody wkładamy kostkę rosołową. Gdy się rozpuści wkładamy ziemniaki, marchewki, fasolkę. Dodajemy od razu liścia selera, pietruszki, poru i lubczyku. Gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy kalafiora i gotujemy znowu pół godziny. Pod koniec robimy zasmażkę. Masło podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni, ale nie spali. Dodajemy do zupy i mieszamy. Robimy zaklepkę. Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem, aby nie było grudek. Zupę zestawiamy z ognia. Dodajemy zaklepkę, mieszamy i znowu stawiamy na gaz, aby zgęstniało. Na sam koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy i zdejmujemy z ognia. Smacznego :) 




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design