poniedziałek, 25 lipca 2016

Serniczek na zimno


Pyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia :)


Składniki:
(tortownica 24 cm)
- na biszkopt
  • 2 jaja
  • 60 gram cukru (5 płaskich łyżek)
  • 50 gram mąki (5 płaskich łyżek)
  • 20 gram mielonych migdałów (2 płaskie łyżki)
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- na masę serową
  • 1 kg sera z wiaderka, zmielonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki zimnej wody
- dodatkowo
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 500 ml wrzątku
  • puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Biszkopt: 
Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).
Masa serowa:
Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, a następnie całą wlać do sera (dzięki zahartowaniu masa się nie zważy). Gdy masa serowa zacznie tężeć, przełożyć ją na wystudzony biszkopt w tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

W międzyczasie galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Brzoskwinie pokroić w kostkę lub w ćwiartki i ułożyć na serze. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z owocami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ( około 3 godziny). 
Sernik w tortownicy
Już po wyjęciu

Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design