Składniki:
( na 10 sztuk, foremki na tartaletki o średnicy 9 cm lub 10 cm)
- na ciasto kruche
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram
- 30g masła
- 2 łyżki cukru
- 375ml mleka
- 150g borówek, jagód
- 250g malin*
- masło do wysmarowania foremek
- mąka do podsypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko,
składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie
ciasto.Ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem
(można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować
(jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. Placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach,
palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek
odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne
foremki
Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach
przez 15-18minut do zrumienienia
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić,
wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami.
Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek
budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje,
wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając
Ugotowany budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka
minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudkiStygnący, jeszcze lekko ciepły budyń przełożyć do
upieczonych, ostygniętych babeczek.Owoce oczyścić i osuszyć, układać na masie budyniowej,
lekko w niej zanurzając
Babeczki schłodzić przed podaniem.
Smacznego!:)
100 lat!
OdpowiedzUsuńA tartaletki idealne na upały!
:)