piątek, 26 sierpnia 2016

Tartaletki z budyniem i owocami


Niestety znowu muszę napisać, że długo mnie tu nie było, a już na samą myśl, że niedługo szkoła i posty będą się pojawiać raz w tygodniu, aż mnie ciarki przechodzą :( Ale dosyć już tych smutków! 22 sierpnia obchodziłam swoje 16 urodziny. Na ten dzień czekałam cały rok, więc nie mogło się obyć bez słodkich pyszności. Przygotowanie tartaletek nie jest pracochłonne, a przyozdobione świeżymi owocami cieszą oczy, jak i podniebienie. Serdecznie polecam!

Składniki:
( na 10 sztuk, foremki na tartaletki o średnicy 9 cm lub 10 cm)


- na ciasto kruche
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
- na masę budyniową
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 375ml mleka
- dodatkowo
  • 150g borówek, jagód
  • 250g malin*
  • masło do wysmarowania foremek
  • mąka do podsypania
* można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki.
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. Placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki
Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami.

Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając
Ugotowany budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudkiStygnący, jeszcze lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek.Owoce oczyścić i osuszyć, układać na masie budyniowej, lekko w niej zanurzając
Babeczki schłodzić przed podaniem.
Smacznego!:)



1 komentarze:

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design