Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub wiśniami. Torcik nie jest ciężki, lekki na bazie bitej śmietany. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- biszkopt z tego przepisu
- krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 gram malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 gram borówek
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody
- 50 gram malin do dekoracji
- 100 gram borówek do dekoracji
- 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu
- niepełna łyżka cukru pudru
- pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody
- sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe na boki
Biszkopt przygotować z tego przepisu i przekroić na trzy części. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dokładnie wymieszać, zostawić na chwilę do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać lekko w mikrofali do rozpuszczenia, ale nie gotować! Nie może być żadnych grudek. Śmietankę ubić, na końcu dodać cukier puder i nadal ubijać aż cukier dobrze wymiesza się ze śmietaną, ale niezbyt długo. Dodać stopniowo żelatynę i krótko wymieszać. Masę podzielić na pół. Jedną połowę schować do lodówki. Do drugiej dodać 200 g malin i krótko wymieszać. Schować do lodówki. 150 ml śmietany ubić z niepełną łyżką cukru pudru i z połową śmietan fixu - będzie to krem na wierzch i na boki tortu. Jedną część biszkoptu nasączyć, nałożyć krem malinowy, na to kolejny płat biszkoptu, znowu nasączyć i nałożyć biały krem. Na nim poukładać 150 gram borówek, lekko wciskając w krem. Na to położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i pokryć wierzch boki tortu kremem ze śmietan fixem. Udekorować malinami i borówkami. Boki tortu oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić min. 3 godziny. Najlepszy następnego dnia.
Zdjęcie po przekrojeniu. Musiałam szybko robić zdjęcie, bo znikał w mgnieniu oka. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz