niedziela, 14 sierpnia 2016

Aromatyczny pieczony łosoś


 Łosoś jest rybą wyjątkową,  nie tylko ze względu na smak, ale na  jego bezcenne wartości odżywcze.  Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z wymienionych pierwiastków jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, drugi zaś korzystnie działa na układ krążenia. Słynne kwasy omega-3 redukują natomiast poziom cholesterolu we krwi, wspomagają działanie serca i mózgu. Niekwestionowaną zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B, które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią. 
Dzisiaj przepis na niezwykle aromatycznego i  pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :)


Składniki:
  •  filet z łososia
  • suszony koperek
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny lub cytrynowy
  • papryka słodka
  • troszeczkę papryki cayenne ( chili)
  • troszeczkę carry
  • suszony majeranek
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą, z marchewką i groszkiem lub fasolką, pełna dowolność. Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design