poniedziałek, 11 lipca 2016

Babeczki czekoladowe


Wreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą, a jakie wilgotne i pyszne w smaku. Idealne na każdą okazję. Serdecznie polecam.

Składniki:
(na około 15 sztuk)

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • tabliczka czekolady pokrojonej w kosteczkę, polecam deserową
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie 3/4 szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna do tych babeczek. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sypkich składników, mieszamy dokładnie. W drugiej misce przelewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki przelewamy do suchych i krótko mieszamy. Mieszamy aż składniki się połączą, czyli gdy nie będzie widać mąki. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami. Jeżeli nie mamy papilotek to foremkę smarujemy margaryną i opruszamy bułką tartą. Napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut, funkcja piekarnika góra-dół. Każdy piekarnik jest inny, należy zobaczyć patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;)
Sypkie składniki

Mokre składniki

Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste

Nakładamy do 3/4 wysokości

                                    
                                             Babeczki zaraz po upieczeniu

6 komentarze:

  1. Jak przyjedziesz do domu ...wiesz co masz zrobić :D hehe
    (Wiesz kto :D )

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki nie ładnie wyglądają bo widać pęknięcia. Mogłabyś zrobic wierzch lukrem i posypka albo i nawet czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak pysznie smakują ;-) zawsze polewałam je polewą czekoladową, ale na wyjazd tego nie zrobiłam, bo by się roztopiło wszystko. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :-)

      Usuń

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design