Składniki:
(na około 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- tabliczka czekolady pokrojonej w kosteczkę, polecam deserową
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie 3/4 szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna do tych babeczek. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sypkich składników, mieszamy dokładnie. W drugiej misce przelewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki przelewamy do suchych i krótko mieszamy. Mieszamy aż składniki się połączą, czyli gdy nie będzie widać mąki. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami. Jeżeli nie mamy papilotek to foremkę smarujemy margaryną i opruszamy bułką tartą. Napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut, funkcja piekarnika góra-dół. Każdy piekarnik jest inny, należy zobaczyć patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;)
Sypkie składniki
Mokre składniki
Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste
Nakładamy do 3/4 wysokości
Babeczki zaraz po upieczeniu
Super babeczki, mniam ...
OdpowiedzUsuńDziękuję, serdecznie pozdrawiam :-D
UsuńJak przyjedziesz do domu ...wiesz co masz zrobić :D hehe
OdpowiedzUsuń(Wiesz kto :D )
Zapraszam, coś innego upiekę :-D
UsuńTe babeczki nie ładnie wyglądają bo widać pęknięcia. Mogłabyś zrobic wierzch lukrem i posypka albo i nawet czekolada :)
OdpowiedzUsuńAle jak pysznie smakują ;-) zawsze polewałam je polewą czekoladową, ale na wyjazd tego nie zrobiłam, bo by się roztopiło wszystko. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :-)
Usuń