Mąka
kokosowa to świetna alternatywa dla każdego, kto nie może lub nie chce
korzystać z mąki pszennej. Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską
zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn. Odpowiednie
połączenie węglowodanów występujących w tej mące z błonnikiem sprawia, że mąką
kokosowa jest również idealna dla osób z cukrzycą. W niewielkim
stopniu wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi. Mąka kokosowa powstaje podczas robienia mleka kokosowego, tak więc za jednym razem otrzymujemy i mleko kokosowe (przepis na blogu) i mąkę. Tak więc zaczynamy ;)
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, które zostały po zrobieniu mleka kokosowego przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy je w 70 stopniach przez około 2 godziny lub krócej. Mi to zajęło dwie godziny, musicie obserwować, czy wiórki są już suche w dotyku. Wysuszone wiórki blendujemy i wsypujemy do pojemniczka, szczelnie zamykamy. I to tyle, powodzenia :)
Wypieki przygotowane z użyciem mąki kokosowej dobrze jest przechowywać w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz