sobota, 30 lipca 2016

Pszenne bułeczki


Pyszne, tradycyjne, domowe bułeczki pszenne. Znikają od razu po wystudzeniu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, a nawet z trzech. Jeżeli macie chwilę czasu, zachęcam Was do zrobienia tych bułeczek. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy wypiek zrobiony samemu, a zapach pieczywa w całym domu, jest super nagrodą.


Składniki:
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
Przygotowanie:


Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. 
Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki tworząc przedziałek. Piec w 190 st. C przez około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!



Bułeczki przed napuszeniem 

Bułeczki po napuszeniu


Zdjęcie od razu po wyjęciu z piekarnika, smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design