Pyszne, tradycyjne, domowe bułeczki pszenne. Znikają od razu po wystudzeniu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, a nawet z trzech. Jeżeli macie chwilę czasu, zachęcam Was do zrobienia tych bułeczek. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy wypiek zrobiony samemu, a zapach pieczywa w całym domu, jest super nagrodą.
Składniki:
- 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
Suche drożdże wymieszać z
mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z
końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i
gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą
bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawić na 30-40 minut do napuszenia.
Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki
tworząc przedziałek. Piec w 190 st. C przez około 15 minut. Wyjąć i
ostudzić na kratce. Smacznego!
Bułeczki przed napuszeniem
Bułeczki po napuszeniu
Zdjęcie od razu po wyjęciu z piekarnika, smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz