Składniki:
- 400 gram makaronu świderki
- 500 gram pieczarek
- 2 cebule
- 450 gram mrożonego szpinaku
- 100 gram masła
- 2 łyżki mąki
- łyżka gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 100 gram tartej mozzarelli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całej zapiekanki prosto z pieca, bo tak szybko zniknęła ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz