niedziela, 24 lipca 2016

Placki ziemniaczane


Moje placki ziemniaczane wyglądały zawsze tak: grubsze, z ugotowanych ziemniaków, gdy zostały po obiedzie i bez cebuli. Natomiast, gdy byłam na wakacjach u siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie zrobić z połowy porcji. Życzę smacznego :)



Składniki:
(dla około 8 osób)
  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 6 cebul
  • łyżeczka majeranku
  • 1- 2 łyżeczki soli
  • 13 łyżek mąki
  • Do smażenia: masło klarowane nadaje fajny smak, taki jakby orzechowy (przepis na masło klarowane tutaj), ale można smażyć też na oleju rzepakowym
Przygotowanie:
Do dużej miski dodać obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w małą kostkę cebulę i wszystko zmielić, np. w blenderze. Dodać jajka, sól, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem.
Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące.
Placuszki podczas smażenia 




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design