Składniki:
(dla około 8 osób)
- 2 kg surowych ziemniaków
- 6 jajek
- 6 cebul
- łyżeczka majeranku
- 1- 2 łyżeczki soli
- 13 łyżek mąki
- Do smażenia: masło klarowane nadaje fajny smak, taki jakby orzechowy (przepis na masło klarowane tutaj), ale można smażyć też na oleju rzepakowym
Do dużej miski dodać obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w małą kostkę cebulę i wszystko zmielić, np. w blenderze. Dodać jajka, sól, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem.
Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące.
Placuszki podczas smażenia
0 komentarze:
Prześlij komentarz