Mizeria - najprostsza sałatka do obiadu, a jaka dobra. Idealna, jako dodatek do dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do jej przygotowanie potrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;)
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1 duży jogurt naturalny (400 gram)
- 3 średnie ogórki gruntowe
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- kwasek cytrynowy tak na czubku łyżeczki
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18%
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki , kroimy na cienkie
plasterki lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Łączymy je z 2 – 3
szczyptami soli i odstawiamy ogórki na bok, aż puszczą wodę. Jogurt naturalny mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, pieprzem i opcjonalnie ze śmietaną, ja nie daję. Odstawiamy do momentu, gdy ogórki puszczą wodę. Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze
schłodzonym jogurtem, smakujemy, czy nie potrzeba jeszcze kwasku, cukru, bądź soli
i gotowe. Smacznego ;)
Raczej każdy podstawowy kucharz umie zrobić mizerię :) Niech pani robi trudniejsze przepisy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Spokojnie, dopiero się rozkręcam :-D pozdrawiam
UsuńWitam :) Bardzo fajny blog. Moim zdanie dolałaś zbyt dużo jogurtu. Kapeczka mniej i pychota. Miłego dnia // Franciszka
OdpowiedzUsuńzgadzam się :D
UsuńDziękuję za radę. A jednak nawet przy takiej mizerii można zrobić błąd i się uczyć, następnym razem dam mniej :-) pozdrawiam ze słonecznego Pobierowa, wypoczęta wrócę z podwójną siłą do gotowania :-D
Usuń40 yr old Accountant III Adella Blasi, hailing from Frontier enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Bodybuilding. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Ferrari 250 GTO. wiecej porad tutaj
OdpowiedzUsuń